Amgen België, filiaal van het Amerikaans biotechnologiebedrijf met hoofdzetel in California, werd opgericht in 1989. Met om en bij 100 stafleden en een 50-tal contractuele medewerkers legt het bedrijf zich toe op een brede waaier van activiteiten gaande van klinische ontwikkeling tot commerciële activiteiten.

De bijdrage van Amgen België tot het klinisch onderzoek van Amgen is groot: consistent binnen de top 10 op gebied van aantal studies en aantal deelnemende centra. Dit succes is te verklaren door verschillende factoren: het goed niveau van gezondheidszorgen in België, de toegang tot innovatieve behandelingen, de aanwezigheid van meerdere wetenschappers met wereldfaam in diverse therapeutische domeinen en een gunstig reglementair kader dat het verrichten van onderzoek bevordert. Deze klinische onderzoeksactiviteiten betekenen een reëel voordeel voor Belgische patiënten, artsen en ziekenhuizen en hebben daarnaast ook een positief effect op de lokale tewerkstelling.

Amgen België werd 7 keer (2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013 en 2018) met de titel van ‘Great Places to Work For’ bekroond. Deze prijs wordt uitgereikt in samenwerking met de Vlerick Management School. Samen met andere filialen kreeg Amgen ook meerdere malen de erkenning ‘Best Multinational Workplaces Europe’.

Toewijding aan de wetenschap met de patiënt centraal

‘Werken vanuit een wetenschappelijk basis’ is de hoeksteen van alles wat Amgen doet. Het is één van onze kernwaarden en de essentie van onze bedrijfscultuur. Amgen werd opgericht om het volle potentieel van biotechnologie te exploiteren en ons succes is het resultaat van onovertroffen wetenschappelijke innovatie. Onze focus en werkmethode ligt in het begrijpen van menselijke biologie en de rol die genen en proteïnen spelen in het ziekteproces. Het is onze ultieme doelstelling om de medische praktijk te veranderen ten voordele van de patiënt.

Onze toewijding voor wetenschap gaat verder dan het labo, de klinische praktijk, of de productieafdeling. Met dezelfde wetenschappelijke aanpak streven we ernaar om ieder onderdeel van onze organisatie voortdurend naar een hoger niveau te tillen. We moedigen openheid en logische- en kritische processen aan. We willen de juiste vragen stellen en de relevante data verzamelen en analyseren om zo tot doordachte oplossingen te komen.

Deze aanpak heeft Amgen 4 prestigieuze Galenus prijzen in België opgeleverd.

Een interdisciplinaire aanpak van Onderzoek & Ontwikkeling

Al meer dan 30 jaar is Amgen een toonaangevende innovator in het identificeren, isoleren, produceren en gebruiken van menselijke proteïnen als middel om ernstige ziekten te bestrijden. Vandaag werken de wetenschappers van Amgen in een vakgebied dat zich bevindt tussen traditionele chemie en cellulaire- en moleculaire biologie. We streven er naar om de belangrijke medische oplossingen van morgen te vinden. Onderzoek en ontwikkeling spitst zich toe op een breed spectrum van modaliteiten – van groot-molecuul-eiwitten, kleine moleculen en antilichamen. Op die manier kan vervolgens de meest doeltreffende medische oplossing geformuleerd worden.

Amgen heeft onderzoeksprogramma’s voor ontstekingsziekten, stofwisselingsziekten en osteoporose, neurowetenschappen, oncologie en hematologie. Onze onderzoeksfaciliteiten zijn gevestigd in Zuid San Francisco en Thousand Oaks in Californië; Cambridge in Massachusetts; Rockville in Maryland, Seattle en Bothel in Washington; Burnaby in BC, Canada, Abingdon, Cambridge en Uxbridge in het VK, Regensburg en Munchen in Duitsland en Reykjavik in IJsland.

Pionier op het gebied van biotechnologische productie

Met hun uitgebreide ervaring en expertise zorgen de afdelingen productie, procesontwikkeling, kwaliteit en distributie binnen Amgen ervoor dat de geneesmiddelen van Amgen op een betrouwbare, snelle en veilige wijze de patiënten over de hele wereld bereiken. Het produceren van biotechnologische medicijnen, op basis van eiwitten die in het menselijk lichaam voorkomen, is een complexe en bijzonder specialistische activiteit. Van procesontwikkeling en klinische productie tot en met de productie van therapeutische eiwitten, heeft Amgen op dit terrein één van de grootste en meest betrouwbare productielijnen opgezet. Amgen heeft productievestigingen in Californië, Colorado, Ierland, Puerto Rico, Rhode Island en Nederland.

Over Amgen

Amgen ontdekt, ontwikkelt, vervaardigt en levert innovatieve geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Amgen is sinds 1980, één van de eerste bedrijven die de belofte van biotechnologie waargemaakt heeft door veilige en doeltreffende medicijnen van het laboratorium, via de productieplaats naar de patiënt te brengen. De geneesmiddelen van Amgen hebben de medische praktijk veranderd en ze hebben miljoenen mensen geholpen bij hun gevecht tegen ernstige ziekten. Met een uitgebreid research- en ontwikkelprogramma vol potentiële nieuwe medicijnen blijft Amgen zich inzetten voor de vooruitgang van de medische wetenschap om de kwaliteit van het leven van mensen ingrijpend te verbeteren.

Amgen, wereldwijd aanwezig.

Het hoofdkantoor vind je in Thousand Oaks, Californië. En ondertussen beschikt Amgen over diverse dochterondernemingen en instellingen op quasi elk continent: Noord en Zuid Amerika, Europa, Oceanië en Azië